Financieel advies is sinds de invoering van het provisieverbod begin 2013 zo’n 15 procent goedkoper geworden.

Dat blijkt uit onderzoek van marktvorser GfK.

Het uurtarief dat de consument betaalt, daalde van gemiddeld 122 euro per uur in 2012 tot 107 euro per uur vorig jaar.

De precieze prijsdaling hangt af van het soort financieel product en kan volgens GfK bovendien nog veel verder oplopen. Voor een hypotheekadvies betaalt men nu gemiddeld 1700 euro. Voorheen liepen deze kosten al gauw op tot 3000 euro.

Tussenpersonen mogen zich sinds 1 januari 2013 niet meer laten betalen door banken en verzekeraars voor financiële producten die zij verkopen. In plaats daarvan betaalt de consument rechtstreeks voor advies. Consumenten krijgen hierdoor inzicht in de kosten voor financieel advies en dit heeft de concurrentie tussen financieel adviseurs aangescherpt.

Minder inkomsten financieel adviseurs

Twee derde van de financieel adviseurs zien hun inkomsten als gevolg van het provisieverbod teruglopen. Veel onafhankelijke adviseurs ervaren de maatregel dan ook als een oneerlijke situatie in de markt. Banken hoeven immers niet te leven van advieskosten, zij verdienen hun geld met het renteverschil op de hypotheek en kunnen hierdoor hun advieskosten voor de consument laag houden.

Eric Landwaart van GfK verwacht dat de tarieven komende jaren nog verder onder druk komen te staan. ,,Het provisieverbod is daarmee een zeer goede ontwikkeling voor de consument, maar holt de beroepsgroep van financieel adviseurs verder uit'', zegt hij.

Het onderzoeksbureau ondervroeg voor de studie ruim 1700 consumenten en 400 tussenpersonen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl